DIALOG designed Banff Gondola Terminal has opened its doors to lucky adventurers and the views don’t quit!

elevsouth (2)

DIALOG designed Banff Gondola Terminal has opened its doors to lucky adventurers and the views don’t quit!

 

The Banff Gondola Upper Terminal project is located at approximately 2280 m elevation atop Sulphur Mountain in Banff National Park. A popular tourist destination for over 50 years, the existing visitor centre required a substantial renovation to bring the facility up to code and modern standards.

The project is a backdrop to the magnificent site with views of Spray Valley, Bow Valley, and Town of Banff. The renovation has added nearly 739 m2 usable space; reprogramming includes a new interpretive centre heralding environmental stewardship, improved food and beverage facilities as well as a Canadian Citizenship pavilion located at the roof deck.

The scale and form of the new building, including footprint and height, respond to the desire to reduce the visual impact of the building in the mountain landscape. The interior experience biased toward the surroundings; framed views of mountain tops are composed in program areas where wall space is paramount, and ancillary spaces are pulled to the interior of the floorplan to allow floor to ceiling glazing to wrap the floorplate.

The Banff Gondola Upper Terminal building plays an interesting role. Its purpose: to modestly diminish its own importance in order to let Mother Nature shine. The renovation enhances the Sulphur Mountain visitor experience, bringing them closer to the stunning natural environment from a modern outlook.

 

Learn more about this project: check out an article from CTV here, and enjoy a great video from Brewster Travel here.

Leave a comment

That's super that you've decided to leave a comment! Please keep in mind that comments are moderated. So, please don't use a spammy keyword or a domain as your name. Let's have a personal and meaningful conversation instead. Thanks for dropping by!