Evoke DIALOG – Edmonton Valley Zoo Entry and Wander

Evoke DIALOG – Edmonton Valley Zoo Entry and Wander

DIALOG designed a new entry plaza, visitor services and education centre, cafe, gift shop and central circulation path that reflects the Edmonton Valley Zoo’s focus on getting close to nature while fitting in with their natural surroundings in the heart of Edmonton’s river valley.

The entry plaza is more than a welcoming space for zoo visitors—it’s a gathering place for the whole community. You don’t have to pay admission to enjoy the plaza’s gift shop, café, rest areas, playful water feature and even watch the river otters play in their habitat.

The buildings are designed to reflect their surroundings—Edmonton’s Aspen parkland. Administration and educational facilities emerge from the valley, echoing nature through materiality and structure.


Beyond the entry plaza, The Wander connects you to attractions and animal habitats, but it’s much more than just a circulation path.

It provides even more learning opportunities for guests, easy wayfinding, and glimpses into adjacent animal habitats along the way. The landscape is meant to be explored—kids love climbing on the rocks, crawling in the beaver dam and splashing in the streams!

Leave a comment

That's super that you've decided to leave a comment! Please keep in mind that comments are moderated. So, please don't use a spammy keyword or a domain as your name. Let's have a personal and meaningful conversation instead. Thanks for dropping by!