Kennedale Eco Station awarded National Green Building Excellence Award

Kennedale Eco Station awarded National Green Building Excellence Award

DIALOG’s sustainable design for Edmonton’s Kennedale Eco Station first won a CaGBC Alberta chapter award for Excellence in Green Building, and now it has been recognized on the national stage!

CaGBC’s annual Leadership Awards recognize individuals and organizations that show outstanding leadership in the industry, and those who have made a significant contribution to the CaGBC’s mission and goals in advancing green building in Canada.

We are proud to share that Kennedale Eco Station was awarded the Green Building Excellence Award for New Construction (Commercial)!

Congratulations to the project team that worked on this, and all other CaGBC award recipients that are working hard to make the Canada’s built environment more sustainable.

Three interesting facts about the Kennedale Eco Station:

  1. The addition of the Kennedale Eco Station transformed an underutilized brownfield site into a LEED® Gold Certified, publicly accessible Recycled Materials Drop-Off Centre. This is the second purpose-built Eco Station for Edmonton, and is one of four facilities that are part of Edmonton’s internationally renowned waste management success story.
  2. Located within a predominantly industrial area, DIALOG placed a high focus on strategic planting and incorporating Low Impact Development (LID) strategies into the project. LID strategies included site grading design that keeps water on site, bio-swales for directing rainwater, and a vegetated storm water management pond. The site and building design were consolidated wherever possible, resulting in needing to develop only 74% of the property.
  3. The Kennedale Eco Station champions a progressive approach to conserving energy use with innovative mechanical systems and high-performance LED fixtures with enhanced lighting control to minimize power consumption. Other project highlights include an integrated use of solar thermal panels and vertical geo-thermal wells for building cooling, a private outdoor amenity area for staff respite and five large billboard-sized works of art for public viewing.

Leave a comment

That's super that you've decided to leave a comment! Please keep in mind that comments are moderated. So, please don't use a spammy keyword or a domain as your name. Let's have a personal and meaningful conversation instead. Thanks for dropping by!