Shared photos

1 - 0

Long Live the King

Rejuvenated retail public space confirms that the underground still sets the trends.

Toronto, Ontario

Good Circulation

The design goal was the creation of a more contemporary and accessible destination for flow of existing and potential tenants, PATH (city’s underground walkway) travellers, shoppers, and tourists.

Inspired Underground

The space stands out through exceptional planning, strategic lighting, and smart replacement of finishes, materials, and furnishings. It is focused on brightening, opening below-grade space, and improving sustainability and ease of maintenance, while overcoming the ‘underground’ feeling. This includes the new ceiling’s diverse panels with light fixtures ‘stitched’ between and casting indirect light to visually increase ceiling height.

Planet Proofed

Sustainability solutions include an improved waste management system to divert waste from landfill, removed ceiling tiles that were stored for reuse and repair in other parts of building, and a lighting scheme with lower than ASHRAE power density.

Capacity Building

The project has achieved a reduced environmental impact, increased dining area capacity of 15%, enhanced ease of maintenance, and reduced crime risk.

Project facts

Size: 1,343 sq. m./ 14,460 sq. ft.
Capacity: 220 seats
Client: Bentall Kennedy
Collaborators: Mulvey + Banani

Achievements & Awards

2009
Association of Registered Interior Designers of Ontario (ARIDO), Award of Merit
 

2009
Illuminating Engineering Society – Ontario Chapter, Award for Lighting Design
 

2009
American Society of Interior Designers, New York Upstate/Canada East Chapter, Honourable Mention