Shared photos

1 - 0

Bringing the village back to Bayview Village

DIALOG’s design to revitalize a well-loved shopping centre is all about connecting with the surrounding community.

Toronto

A History of Connection

Bayview Village was constructed in the 1960s as an open-air retail plaza, one of many community malls built in Toronto’s inner suburbs. Its size responded directly to the neighbourhood’s needs. As consumption demands grew, mega-scale shopping centres anchored by “big-box” stores replaced the relevance of intimate community malls – not Bayview Village though. Throughout the decades they’ve continually reinvented and repositioned themselves to remain competitive, differentiating themselves as a high-end retail destination. The new design takes Bayview Village back to its roots as an open-air shopping centre – one that’s directly connected to its community.

Master Vision

DIALOG and HPA began work on Bayview Village in 2016 with the masterplan and conceptual visioning for the site. The overall proposed mixed-use development is approximately 1.2 M sf that is subdivided into two major zones on the site. DIALOG is designing the Northern Zone, and HPA is designing the Southern Zone. Our design consists of 400,000 sf of open-air retail mixed with mid and high rise residential and includes: two six-storey retail-residential buildings; a 19-storey residential tower with retail spaces at grade; and a one-storey retail addition to the existing shopping centre. An outdoor promenade ties all these spaces together.

Open Streets

Two mid-rise buildings and a new one-storey street presence for the mall form the new open-air retail promenade – taking the mall back to its roots. This car-free area will be an engaging public realm with cafes, top-tier restaurants, one-of-a-kind designer shops, and galleries. The undulating low-rise residential suites above create a sense of flow and movement, animating the promenade and helping to foster a 24-hour pedestrian presence within the local community. The buildings are strategically shaped and distributed along the site to enhance the visual and the physical connections from existing neighborhoods into the heart of the North development.

Green Space

Landscape design plays a critical and integral role in the project vision. The existing street to the north, Bayview Mews Lane, is designed to be tree lined with dedicated bicycle lanes, generous sidewalks, and community-friendly amenities such as shaded sitting areas, landscape features, public art, and small parks that work in concert with the architecture and the outdoor promenade. The major street to the south, Bayview Avenue, is envisioned to incorporate a significant parkland with water features and lush landscaping to create an engaging urban plaza that will activate the street frontage of Bayview Village.

Public Consultation

Public consultation has played an important role in the design for a revitalized Bayview Village. To date, the owner and consultants have provided the following: Six open house sessions with the local community, four hands-on evening workshops, and five project design meetings with City staff.

Project facts

Services: Architecture
Collaborators: Urban Design - Bousfields Inc.; Landscape Design - Janet Rosenberg & Studio
Client: QuadReal (bcIMC)
Size: 400,000 sq ft / 37,000 sq m