Shared photos

1 - 0

Canada Line

As part of upgrades for the 2010 Olympics, the Canada Line conveniently connects downtown Vancouver, and its neighbourhoods in between, to the airport.

Vancouver, British Columbia

Three stations in emerging neighbourhoods

DIALOG was the Architect and Prime Consultant for three stations on the South Cambie segment of the Canada Line. In a largely residential portion of Vancouver with smaller concentrations of commercial development, these stations include Oakridge-41st, Langara-49th, and King Edward. At both Oakridge-41st and Langara-49th, the public concourse houses all ticketing functions and provides immediate access to outbound trains. A lower crossover level passes under the side-by-side tracks and brings passengers to the inbound platform.

Designing the line

DIALOG was instrumental in developing an appropriate architectural response for the entire Canada Line system, including sourcing and defining a suitable materials palette and establishing the direction for the design of various building systems.

Oakridge 41st Station

The Oakridge 41st Station is nestled into a public plaza at the front entry of a prominent retail mall (Oakridge Centre). A painted steel structure clips to projecting concrete forms and acts as the armature for a floating wood‐lined roof. Captured roof water spills down a rusticated concrete channel adjacent to the front entry. Extensive frameless glazing allows clear sight lines to the plaza beyond and spills natural light down the stairs, escalator and elevator.

Langara 49th Avenue Station

The entry pavilion at Langara 49 Station shares many components with the other two stations on the South Cambie Segment, while acknowledging the adjacent housing stock with a residentially scaled roof structure and tactile materials. The station brings rapid transit to a largely single family residential neighborhood. The entry pavilion shares many components with the other two stations on the South Cambie segment, while acknowledging the adjacent housing. An integrated public plaza to the north accommodates medium-term bicycle storage. Recessed planting beds shelter hearty vines, which will eventually overtake the vertical surfaces lining 49th and Cambie Street.

King Edward

King Edward Station occupies a busy corner just north of the Cambie Street heritage boulevard. The entry head house replaces a single storey strip mall, making way for higher density, mixed-use development. The structure maximizes daylighting and visual connections with the street, while anticipating four additional floors overhead. A glazed portico with an exposed wood roof extends to King Edward Ave and creates a forecourt to the east. Tickets are purchased in this front area prior to passengers entering the head house. From there passengers descend via stairs, escalators or glazed elevators to the concourse level below. The platform for inbound trains sits adjacent the public concourse. Descending one more level brings passengers to the outbound track.

Project facts

Cost: $48 Million (all three stations)
Size: 3,645-3,900 sq. m.
Completed : 2009
Client: SNC Lavalin
Collaborators : Glotman Simpson, Stantec, Durante Kreuk, Genivar