Shared photos

1 - 0

Community of Caring

A new home for complex continuing care in Edmonton.

Edmonton, AB

Vital Statistics

CapitalCare Norwood will be home to residents in need of complex continuing care—a continuum of services for those with chronic disease or disability—for young or old, minimal to full care. It will be a new continuing care facility located together with the Royal Alexandra Hospital and the Glenrose Rehabilitation Hospital in north central Edmonton. CapitalCare Norwood consists of three buildings: The North Pavilion, Angus McGugan Pavilion (AMP) and the Comprehensive Home Option of Integrated Care for the Elderly (CHOICE) Program building. The project will increase the number of patient/resident beds from the current 205 to 350. It consists of a new 7-storey resident tower accommodating 234 continuing care and post acute restorative beds, new ambulatory clinics and an expanded CHOICE Program. The renovation of the AMP will accommodate 116 hospice and complex continuing care beds.

Community at its Core

Community is a word that can be defined on many levels. The CapitalCare Norwood design provides a connection to the community of Edmonton, the neighborhood it is a part of, and the community created by the people living and working inside the building. This way of forming an identity for the design creates a foundation and framework to develop the architectural, landscape architectural and interior language for this project. The connections between the interior, exterior architecture, and landscape will seamlessly create a cohesive experience for residents, staff and visitors.

A Neighbourhood Within

Main Street is the “heart” of the interior of CapitalCare Norwood. The main entry floor patterns connect to the exterior and landscape. Upon arrival, one enters the “sun-room” where a 2-storey volume provides views to the outside landscape and courtyard and allows an abundance of natural light and connection to nature. This social space is anchored with a communal fireplace to gather around. The corner store cafe is located at this intersection of the main north-south and east-west circulation. This amenity anchors a modern feeling coffee shop and multi-purpose event space which acts as the social hub of the facility, providing diversity and choice for the residents, visitors, and staff. The main street concept continues into the AMP, acting as an active thoroughfare to connect the two buildings in a seamless manner.

Abundance of Gardens

The landscape architecture is inspired by the historic plan of City of Edmonton, and is expressed on the site through paving patterns, planting design, and the metaphor of the North Saskatchewan River connecting the garden spaces. Gardens around the site serve specific purposes. The Courtyard connects the existing AMP to Norwood. This will be enjoyed visually from resident rooms and experientially by staff, residents and visitors. The North Garden is a secure space that includes a meditative labyrinth. Loop walkways like this are beneficial for the mental and physical health of patients. It also provides an interesting visual experience from the tower above. The South Garden is a sunny, flexible open lawn space that encourages spontaneous play and social gathering. It connects to the main entrance plaza, a space that sets the tone of the welcoming community.

Project facts

Services: Architecture, Interior Design, Structural Engineering, Mechanical Engineering, Electrical Engineering, Landscape Architecture, Urban Planning
Client: Government of Alberta
Completion: 2024
LEED®: Targeting LEED® Silver