Shared photos

1 - 0

After School Special

A Depression-era schoolhouse in an historic neighbourhood is brought back to life as an ultra-green townhouse .

Vancouver, British Columbia

Master of History

This renovation complements the original character of the school with the modern aesthetic taking shape in of one of Vancouver's most historic, but long neglected, neighbourhoods.

Environmental Studies

Sustainable design initiatives, including geo-exchange, solar water heating, rainwater collection, low-flow taps and shower heads, and passive solar control won the Schoolhouse the first BuiltGreen™ Platinum Certification in British Columbia.

Physics

The Schoolhouse is raised two feet to add an additional level, creating new living space.

Material Science

The original wood frame was meticulously retained, and the fir floors were repurposed as the new front steps.

Project facts

Size: 818 sq. m./ 8,800 sq. ft.
Cost : $2.5 Million
BuiltGreen™ Certification : Platinum
Completed: 2009
Builders: Trillium
Client: Take Root Properties

Achievements & Awards

2011
Sustainable Architecture & Building, Canadian Green Building Award
 

2010
Best Townhouse Development, Georgie Awards