Shared photos

1 - 0

Burnaby’s Jewel

Lobby-turned-gallery, a partnership between Belford Properties and the Vancouver Art Gallery’s (VAG) Emerging Artists Program animates The Centre’s lobby-space, enticing public interaction.

Burnaby, BC

Gallery

Belford Property’s commercial tower, ‘The Centre’, is in development in the epi-centre of Burnaby, British Columbia. The building will neighbour a residential sister-tower and engage its inhabitants and give back to the extended public through locally curated art programming. The Centre’s interior design concept seeks to celebrate the refreshing alliance made between Belford Properties and the VAG through an elegance that emits luxury.… the design team manifested the alliance between the two partners through refined and unique materials in The Centre’s lobby-space, corridors, elevator lobbies, and parkade lobbies.

A Precious Understanding

Burnaby is known for its multi-culturalism. In an effort to convey a design-concept understood and appreciated cross-culturally, the jewelry box became the symbol that needed no translation. Its simple shape is recognized by most and its mere presence signifies glamour. Its contents are never predictable. Upon opening it, one expects to find a beautiful jewel harboring meaning. The main entrance and lobby manifest this idea: centered in the space is an enthralling custom light-fixture that gracefully drapes down from the double volume space in the form a brush stroke, replicating the gestures created in artwork. The feature wall displays mirrored, wall mounted jewelry boxes showcasing beautifully curated local art pieces. These are the meaningful jewels of The Center’s collection, rotated bi-annually.

A Rare Find

Drawn from the client’s desire for a glamorously parlaying the preciousness of art, jewelry boxes act as display cases offering a prestigious aesthetic. Throughout all elevator lobbies you will find polished copper, a unique metal representing the durability and purity of a jewel. Copper is the unifying design element seen on every floor in the form of a wall application or decor. Elevator lobbies throughout the building shine with a backlit, stretched fabric ceiling, representing the reflection of the sun on a jewel. The connection to art—the artistic brush stroke is carried through into the parkade levels, often a space that is paid little attention to in multi-residential design.

Project facts

Services: Interior Design
Size: 1, 170 sq ft
Collaborators: Nemetz & Associates Ltd, Williams Engineering, Vancouver Art Gallery, IBI, Hanger 18
Completion : 2019