Shared photos

1 - 0

To SIRC with love

The design of UOIT’s SIRC Building began with a series of questions. How can a building promote social engagement and foster critical thinking, facilitate a technology-enriched learning environment, empower students and researchers, and anticipate the future?

Oshawa, Ontario

Listen First

Our design team connected with the UOIT community early in the process to learn about the unique culture and desired characteristics of the proposed building. The result of these sessions was a clear set of principles the design team would adhere to: align with the master plan, create a strong street presence, reflect student focused pedagogy, plan with modularity and efficiency, and consider future expansion.

Planning for the program

The resulting four-storey building houses is designed for specific functions and flexibility. The program includes a first-floor reception, multi-purpose room, offices, and classroom; second-floor classroom and lab spaces; and third- and fourth-floor expansion spaces. The student collaboration areas are community spaces that blend blend comfort and productivity for impromptu gatherings or a planned meeting.

Primary elements

The building form is organized into three primary elements: first, the ground floor offers clear views into and out of the building with wrap around glass, creating a facade that promotes student interaction, safety, and active animation; second, two anchoring glass stairs at opposite ends of the building encourage an active lifestyle; third, a large multi-storey picture window envelops a collaboration seating area.

Project facts

Client: EllisDon/UOIT
DIALOG Services: Architecture, Interior Design
Completion: 2017
Cost: $33.5 M
Size: 80,000 sq ft / 7450 sq m