Location
  • Toronto, ON
Client
  • Government of Canada
Anticipated Completion
2022
Size
  • 41,085 sq m
  • 442,235 sq ft
DIALOG Services
  • Architecture
  • Electrical Engineering
  • Interior Design
  • Mechanical Engineering
Download as a PDF
The Arthur Meighan Building Rehabilitation (AMBR) project presented a significant challenge: preserving as much as possible from two 1950s era office buildings while improving their function and performance. AMBR is a pilot project in the Canada Green Building Council’s zero carbon initiative, and will be the federal government’s flagship for sustainable building. The new design will reduce greenhouse gas emissions by over 80%, and put occupant health and wellbeing first. The project combines two buildings into one, with a new façade and a visual separation that runs diagonally across the building. This is manifested an unbroken open staircase that allows active circulation within the space while permitting an abundance of light to filter towards the back of the deep floorplate.
This project embodies our commitment to improving how we manage the energy performance of federal buildings. Through this and other initiatives across government, we are taking steps to reduce our [carbon] footprint and green our buildings.
Steven MacKinnon, Parliamentary Secretary to the Minister of Public Services and Procurement
ambr v2

It All Started With A Sketch

Merging buildings The AMBR project brings together the two buildings in this sketch into one new cohesive space.
arthur meighen building diagram design story 02

The Design Story 01

Solar energy in the form of light and heat enters the building in the upper corner of one building, but needs to be carried town to the lower levels of the other.

arthur meighen building diagram design story 03 v2

The Design Story 02

One way to achieve this heat and light transfer would be through a diagonal connection between the two spaces.

arthur meighen building diagram design story 04 v2

The Design Story 03

Once the rectangular blocks and constraints associated with floorplates were removed, a path emerged.

arthur meighen building diagram design story 05 v2

The Design Story 04

The next challenge was connecting the two buildings with one unified façade ...

arthur meighen building diagram design story 06

The Design Story 05

... and adding windows wherever possible to ensure that the building was flooded with natural light.

Arthure Meighen Design Concept 3

The Design Story 06

The new façade acknowledges the coming together with a visual separation that runs diagonally across the building.

A flagship building for Public Services and Procurement Canada

Built in Toronto in the 1950s, the Arthur Meighen Building is set to be one of the first federal carbon neutral buildings. When complete, it will include solar panels, a geothermal heating and cooling system, and will serve as the main Government of Canada building for the Ontario region.

Arthur Meighen elevation toronto special feature 01

Creating connection

The two buildings are interconnected by the large, amplified height. Across from a connecting staircase, the two previous buildings speak to one another across a cavern.
Arthur Meighen elevation toronto special feature 02

Creating connection01

Light floods this part of the building, drawing people to circulate up and down the staircase.
Arthur Meighen elevation toronto special feature 03

Creating connection02

Uninterrupted sight lines offer opportunities for people to connect from a distance.
Arthur Meighen elevation toronto special feature 04

Creating connection03

The walls are lined with gardens, naturalizing the space.