Location
  • Vancouver, BC
Client
  • University of British Columbia / TransLink
Completion
2019
Size
  • 27,592 sq m
  • 297,000 sq ft
Sustainability
  • Targeting LEED® Gold certification
Collaborators
  • AME Consulting Group
  • AES Engineering
  • BKL Consultants
  • Bunt & Associates
  • Core Group Consultants
  • Geopacific Consultants
  • Glotman Simpson Consulting Engineers
  • Heatherbrea Builders
  • Murray & Associates
  • Opus International Consultants Limited
  • PFS Studio
DIALOG Services
  • Architecture
  • Interior Design
  • Landscape Architecture
Download as a PDF
This unique transit-oriented project is the product of a long-term development collaboration between DIALOG, the University of British Columbia (UBC), and TransLink. UBC wanted to build more student beds and TransLink had a mandate to deliver a new bus exchange, but both were running into space constraints on campus. The team came up with an innovative solution to the problem: build up, rather than out. The result was a new 650-bed student residence built on a two-storey podium over much of the second-busiest TransLink bus exchange in the Lower Mainland, thereby maximizing the density and land use on this part of campus. DIALOG also provided LEED® consulting services on this project.
This is a stunning facility, and an architectural and engineering marvel… It is a true home for our beloved students.
Santa Ono, President and Vice-Chancellor, University of British Columbia
exchange night render

The design story 01

The street wall concept, expressed

Street walls are something of a novelty in North America – and even more so on the UBC Campus.

exchange south side render

The design story 02

An active and engaging streetscape

Exchange Residence’s location, along with the street-level collegia, means it will be a busy place.

exchange bus loop render v2

The design story 03

Incorporating an all-new bus loop

DIALOG worked with TransLink and UBC to create a facility in a tight space that met everyone’s needs

exchange nano design sub

The design story 04

Mocking up the nano suite on campus

The design team mocked-up the nano in the student union building, so people could check it out.

exchange nano floor plan

The design story 05

A small space, a simple floor plan

The nano suite floor plan gives students all they need, and nothing they don’t – in 144 sq ft.

exchange nano mock up

The design story 06

A real-world mock-up for students

Students were able to explore and comment on the nano concept before Exchange Residence was built.

exchange nano bathroom

The design story 07

Bathroom space in the nano suite

The mock-up bathrooms are virtually identical to the finished product – with a translucent wall.

exchange landscape plan2

The design story 08

This plan shows the ease of indoor / outdoor flow, and how there are additional social space opportunities on the podium, including space for picnics, studying, bocce, etc.

exchange landscape plan4 v2

The design story 09

A raised deck within the planted grove allows for quieter spaces to study and socialize.

exchange landscape plan5 v2

The design story 10

Grand staircases are open and invite in students from the broader campus.

exchange landscape section2 v2

The design story 11

The entries to the podium help to activate the surrounding public realm.

exchange landscape plan3

The design story 12

The overall landscape concept was to float a large, social open space above the transit hub to create a new raised plaza typology.

UBC Room and Residence Tour 2019

Yvonne Ko shares her new living space with YouTube!