Location
  • Edmonton, AB
Client
  • Government of Alberta
Anticipated Completion
2023
Size
  • 40,000 sq m
  • 430,556 sq ft
Sustainability
  • Targeting LEED® Silver certification
Collaborators
  • Acumen Cost Consulting
  • Al-Terra Engineering
  • Bunt & Associates Engineering
  • KFR Engineering
  • Resource Management Consultant
  • SMP Engineering
  • Thurber Engineering
DIALOG Services
  • Architecture
  • Electrical Engineering
  • Interior Design
  • Landscape Architecture
  • Mechanical Engineering
  • Planning & Urban Design
  • Structural Engineering
Download as a PDF
Gene Zwozdesky Centre at Norwood will be home to residents in need of complex continuing care—a continuum of services for those with chronic disease or disability—for young or old, minimal to full care. Located together with the Royal Alexandra Hospital and the Glenrose Rehabilitation Hospital in north central Edmonton, it consists of three components: the new resident tower, the outpatient clinic block housing the Comprehensive Home Option of Integrated Care for the Elderly (CHOICE) Program, and the renovated Angus McGugan Pavilion (AMP). The project will increase the number of post-acute, complex long-term care and palliative care beds from the current 205 to 350, with a focus on a more cohesive community experience for residents, staff and visitors.
We are bringing together the three pivotal aspects of the continuing care system–complex long-term care, post-acute care, and community care. This project will help Alberta better prepare for the challenges of an aging population.
Francine Drisner, CEO, CapitalCare
gene zwozdesky centre norwood aerial

Point of Interest 01

Gardens around the site serve specific purposes. The Courtyard connects the existing AMP to Norwood. This will be visible from resident rooms and experienced by staff, residents and visitors. The North Garden is a secure space that includes a meditative labyrinth. Loop walkways like this are beneficial for the mental and physical health of patients. It also provides an interesting visual experience from the tower above. The South Garden is a sunny, flexible open lawn space that encourages spontaneous play and social gathering.