Location
  • Edmonton, AB
Client
  • PCL Construction
Completion
2006
Size
  • 2,429 sq m
  • 26,147 sq ft
Sustainability
  • LEED® Gold certified
Collaborators
  • PCL Construction Management Inc. 
DIALOG Services
  • Architecture
  • Electrical Engineering
  • Interior Design
  • Landscape Architecture
  • Mechanical Engineering
  • Structural Engineering
Download as a PDF
The Ross Grieve PCL Centennial Learning Centre was built in celebration of PCL’s 100th Anniversary and focuses on staff training and education. As the flagship of their North American headquarters, the Centre is a model of sustainable design. It was the first commercial project in Alberta to receive LEED Gold certification. The PCL Business Park in which the building sits was also redeveloped to be more welcoming and exciting for visitors.
PLC centennial learning centre design 9

Point of Interest 01

The materials palette is a contemporary mix of concrete, metal, glass, and wood. Structural steel was a natural choice to accommodate long spans and gives a light, open appearance to a glass atrium bisecting the building. Ornamental metal is used to clad the exposed vertical duct shafts and to create the large overhead pivot door into the professional development offices. The large projection screen in the Assembly Hall is contained within a stainless-steel mantle over the fireplace.

PLC centennial learning centre design 8

Point of Interest 02

A central glass “spine” is an integral part of the ventilation system that provides summer cooling. The facility's exposed concrete also provides a high thermal mass structure that regulates interior temperatures. The central atrium acts as a solar chimney to drive natural ventilation during the spring, summer, and fall. It also captures passive solar heat during the winter. Intake air is channeled deep underground to make use of cooling in summer and heating in winter, reducing HVAC energy consumption.

PLC centennial learning centre design 1

Point of Interest 03

The central courtyard is developed as a sloped garden towards the lower level of the Centre. A series of lawns connected by walkways leads to a main terrace. Major events are held in the courtyard, along with daily use. Surface water is captured for irrigation purposes and all the Centre's plumbing fixtures are either low consumption or waterless to virtually eliminate the use of potable water for irrigation.

PLC centennial learning centre design 3

Point of Interest 04

At the project’s outset, LEED was emerging as a sustainable design protocol. PCL and DIALOG welcomed the opportunity to build a uniquely collaborative owner, constructor, and designer project team to explore the leading edge sustainable design principles.

Awards

2008 Regional Citation, Canadian Society of Landscape Architects

2008 Award of Merit, International Illumination Design Awards - Northwest Region

2008 Grand Prize, Antron Carpet Fiber Design Award

2008 Winner - Public Spaces, Antron Carpet Fiber Design Award

2007 Mayor's Award for Universal Design in Architecture, City of Edmonton

2007 Award of Merit, Consulting Engineers of Alberta Showcase Awards

2007 Award of Excellence for Design and Construction in Concrete, American Concrete Institute (ACI) - Alberta

2007 Silver Award – Special Projects, Interior Designers of Alberta

01/08