Location
  • Edmonton, AB
Client
  • Edgar Development
Completion
2017
Size
  • 18,209 sq m
  • 196,000 sq ft
Sustainability
  • Targeting LEED® Silver certification
Collaborators
  • ITC Construction Group
  • LMDG Building Code Consultants Ltd
  • McElhanney
  • MMM Group
  • Morrison Hershfield
  • RJC Engineers
DIALOG Services
  • Architecture
  • Mechanical Engineering
  • Planning & Urban Design
Download as a PDF
Located in central Edmonton's historic Oliver neighbourhood, The Hendrix is a 27-storey, multifamily residential development with townhouse units at the base and apartments above. The tower design takes a cue from and incorporates its neighbour, a brick-built home that is a Designated Municipal Historic Resource, and complements the early 20th-century community character.
hendrix edmonton design sketch garden

How we got here

ross house hendrix sketch edmonton

Incorporating History

The integration of the next-door John T. Ross Residence was an important part of the design process from design conception through to completion.

hendrix ross residence move edmonton

Ross Residence

Preserving history was a priority from the start. During the construction of the building's parkade, the century-old John T. Ross residence was moved on to the street, letting work continue without damaging the valuable window to the past. The house was carefully moved back when it was safe to do so.

hendrix edmonton design sketch landscape

Keeping it Green

The design calls for plenty of green landscaping around the footprint to complement the mature trees of the community.

hendrix edmonton design sketch patio

Meet Me at the Top

The rooftop patio offers unparalleled views of the river valley and is a great spot for neighbours to become friends.

hendrix edmonton design corner

Designed with Transit in Mind

The site is located across from an LRT Station and is subject to the City's Transit Oriented Design Guidelines which ensure walkable and bikeable streets within a five-minute walk of a transit station. Shopping and employment are also nearby.

hendrix edmonton design tower1

Small Footprint, Big Walkability

The Hendrix has a small floor plate when compared to other similarly sized buildings. This allows for less shadowing on the street and maintains clear view corridors at street level. The site's visual and physical impact was a top consideration during the design process, in keeping with the ethos of enhanced neighbourhood walkability.