Location
  • Vancouver, BC
Client
  • Onni Group of Companies
Completion
2010
Size
  • 20,439 sq m
  • 220,000 sq ft
Sustainability
  • LEED® Gold design
DIALOG Services
  • Architecture
Download as a PDF
The Mark is a 43-storey market residential / mixed-use condominium tower in Vancouver’s Yaletown neighbourhood, situated on one of the main corridors into the city’s downtown core. The building is located on a challenging site at the intersection of Seymour and Pacific, and boasts 360 degree views out over the city and North Shore mountains. The Mark includes a 10,000 sq ft wellness and activity centre for residents, as well as a 37-space daycare facility, an key community asset in this neighbourhood. Sustainability was an important consideration for the project team, and The Mark has been designed to LEED® Gold equivalent standards.
the mark sketch

It started with a sketch

Working with existing elements The design team wanted The Mark to integrate into the Yaletown neighbourhood, and worked to tie it to the Granville Street Bridge and English Bay.
the mark rendering early

The design process 01

Stark contrast

Early drawings of The Mark didn’t incorporate other buildings, providing a very clean perspective.

the mark rendering full bldg

The design process 02

Adding in the neighbourhood

The team added more detail once the initial design for the buildings was approved.

the mark rendering street view

The design process 03

Street-level perspective

Views of The Mark from Pacific Blvd. showed how it would appear in the neighbourhood context.

the mark rendering courtyard

The design process 04

Courtyard and water feature

This central courtyard and water feature were part of the early design concept, but didn't make it to construction.

the mark rendering courtyard 2

The design process 05

Podium from the back

This sketch of the courtyard at The Mark shows the central podium piece and views out onto Pacific Blvd.

the mark rendering rental

The design process 06

West elevation from street level

Seven stories of rental housing on this side of the project help bring a multitude of tenants to the building and neighbourhood

the mark rendering angle

The design process 07

Angular balconies on the south side

Sharp, angular balconies on the south side of The Mark define this façade.

the mark rendering west elevation

The design process 08

West elevation

This elevation shows the west side of the building without the Granville Bridge offramp.

the mark rendering podium

The design process 09

South elevation from street level

The concept for this elevation of The Mark carried over to the final build, with only minor changes.

The Mark | Vancouver, BC

the mark granville bridge v2

Awards

2014 Award for Excellence in Urban Design, UDI