Location
  • Victoria, BC
Client
  • FVB Energy Inc.
Completion
2019
Size
  • 710 sq m
  • 7,642 sq ft
Sustainability
  • Targeting LEED® Gold certification
Collaborators
  • FVB Energy Inc.
DIALOG Services
  • Architecture
Download as a PDF
The University of Victoria district energy plant (DEP) replaces three separate natural gas-fired boilers that dated back several decades. Heat is pumped from the new plant through a vast network of hot-water pipes to 32 buildings on campus. This new plant has had a direct and immediate benefit to university operations, as well as the environment, with a 10% annual reduction in the amount of energy required to heat facilities on campus. This highly sustainable project is targeting LEED® Gold certification, underscoring the University’s commitment to environmentally responsible facilities. DIALOG also provided LEED® consulting and energy modeling services on this project.
UVEC Diagrams 160824 22 mediumdialog

It started with a sketch

This was a simple design The DEP design was based on the nearby interfaith chapel, which boasted a pitched roof as well as a smaller footprint.
uvic dep rendering roof

The design story 01

Incorporating wood elements

Locally-sourced CLT panels are part of the roof and back wall structure of the DEP.

uvic dep rendering glazing

The design story 02

Showing off plant operations

The design team chose to use as much glass as possible on the public-facing sides the building.

uvic dep rendering all exterior

The design story 03

Connected roof and cladding structur

The black corrugated metal DEP roof structure carries through to the back wall of the building.

uvic dep rendering campus map

The design story 04

Spreading across campus

The network of piping for the new DEP spreads across campus, connecting 32 buildings to the plant, which is located on the south-west corner of the university.

uvic dep rendering floor plan

The design story 05

Strong lines flow inside the DEP

The DEP’s simple layout maximizes viewing and educational opportunities for visitors to the plant.

uvic dep rendering connections

The design story 06

Well designed access routes

Access to the DEP was carefully considered. People wishing to learn about plant operations can easily walk there, and service vehicles can reach the plant via secondary routes.

uvic dep rendering landscape

The design story 07

Landscaping to integrate the DEP

The landscaping plan for the DEP site works to integrate the building into the campus, while still providing a pleasant view corridor from the Interfaith Chapel to the south.

uvic dep rendering northeast

The design story 08

Steeply pitched roof

This rendering provides a clear representation of the DEP roof structure slope. It also illustrates the prominence of the northeast corner of the building in the public realm.

uvic dep rendering east

The design story 09

North elevation rendering

The north side of the DEP is predominantly window wall, so people can view the plant layout and operations. The glass and vibrant colours inside create a strong visual statement.

uvic dep rendering west

The design story 10

Northeast corner, DEP

The window walls on the east and north sides of the DEP, creating a strong architectural statement and proving that infrastructure buildings can be aesthetically appealing.

uvic dep rendering stacks

The design story 11

West elevation, DEP

This elevation of the DEP shows the service entrances on the south side, as well as the screening for mechanical and service components of the building not part of operations.