Location
  • Vancouver, BC , BC
Client
  • Onni Group of Companies
Completion
2015
Size
  • 24,008 sq m
  • 258,425 sq ft
Sustainability
  • LEED® Gold design
DIALOG Services
  • Architecture
Download as a PDF
The Charleson is a 43-storey premium residential and mixed-use tower located on the north side of Vancouver’s False Creek. The building’s appearance has been strongly influenced by neighbourhood in which it resides as well as the building's orientation. The building takes its name from the Charleson Park view cone, which also defines the triangular tower form. It embodies the high-quality aesthetic associated with contemporary urban living. There are two main elements to the building: a low-rise rental podium and a market residential tower. There is also a strong public arts amenity component to the project.
Public art plays a huge role in building communities. It starts conversations and is a place maker in neighbourhoods across our city.
Raymond Louie, Acting Mayor and Vancouver City Councilor
charleson rental

The design story 01

Mid-rise rental units to the north

The mid-rise portion of The Charleson, located to the north of the main tower, provides much-needed rental accommodation in Vancouver’s downtown core. This view, from the Richards Street side, shows the pool and outdoor recreation areas located on the roof of the podium.

charleson edge

The design story 02

The narrow edge of the wedge

The eastern edge of The Charleson tower is the narrow edge of the wedge-shaped building, squared off for the balconies on that side of the building. The wide side of the building fronts onto Richards Street. The interface between the tower and the six-storey mid-rise rental building to the north of the tower is angled, and reflects the angle of the tower’s wedge.

charleson gap

The design story 03

A window between the two buildings

The angular gap between the Charleson tower and six-storey podium serves as a window to the streetscape on either side of the building. It allows pedestrians to pass between the buildings and lets light into this space.